Gitarrstämmare bäst i test 2023 – läs INNAN ditt köp!

Letar du också efter gitarrstämmare bäst i test? Då är detta artikeln för dig! Nedan har vi listat de allra bästa gitarrstämmarna i vardera prisklass.

Att ha en gitarrstämmare är mycket viktigt om du vill se till att din gitarr låter bra. En gitarrstämmare hjälper dig att ställa in tonen på dina gitarrsträngar så att de klingar väl tillsammans och ger ifrån sig ett harmoniskt ljud.

En gitarrstämmare är också mycket användbar när du spelar tillsammans med andra musiker då den kan hjälpa medlemmarna i ensemblen att samstämma sina instrument så att de passar med varandra. Med en gitarrstämmare blir det alltså mycket enklare för andra musiker att spela tillsammans med dig. Det finns olika typer av gitarrstämmare på marknaden, så det är viktigt att du väljer en som passar dina behov. Vi hoppas att den här recensionen kan vara till hjälp!

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för gear4music.se

Gitarrstämmare bäst i test

1. HT-55 gitarrstämmare

2. BC-700 stämapparat

3. Digital gitarrstämmare

Prisklass: Billig

Prisklass: Billig

Prisklass: Medel

1. HT-55 gitarrstämmare – bäst i test!

HT-55 gitarrstämmare
HT-55 gitarrstämmare

HT-55 är den bästa gitarrstämmaren i vår test, och detta av goda skäl! HT-55an är en kromatisk stämapparat som fungerar klockrent för gitarrer, stråkinstrument samt de flesta träblås och bleckblås. Tack vare sitt robusta klämfäste och roterande skärm är stämapparaten enkel att fästa vid en valfri punkt på ditt instrument.

Med hjälp av en vibrationssensor i klämman blir denna stämapparat mycket precis och kan visa varianser ner till 5% av en halvton. Skärmen på HT-55an lyser upp i grönt när du träffar rätt ton så att det blir enkelt för dig att notera när du stämmer rätt.

2. BC700 stämapparat

BC-700 stämapparat
BC-700 stämapparat

Härnäst har vi tittat på BC-700, som tar oss i en något enklare riktning. BC-700 är en stämapparat som till skillnad från HT-55an plockar upp frekvensen från ditt instrument via inbyggda mikrofoner. Detta gör BC-700 till en mycket lättanvänd gitarrstämmare. Trots sitt mindre format är denna stämapparat mycket användbar, och klarar bland annat av tuning från ton A0 till C8.

Tack vare de inbyggda mikrofonerna fungerar den dessutom mycket väl med vanlig gitarr och bas samt många andra akustiska instrument. En smart funktion hos BC-700 är det inbyggda strömsparläget som automatiskt inaktiverar stämapparaten efter 5 minuters inaktivitet så att du kan få ut så mycket som möjligt från batterierna.

3. Digital gitarrstämmare

Digital gitarrstämmare
Digital gitarrstämmare

Digital Gitarr/Bas Stämapparat av Gear4music är den minsta gitarrstämmaren i vår recension. Denna gitarrstämmare är perfekt för musikern som är på språng och kan stämma ditt instrument med hög precision tack vare sin jackingång som fungerar med de flesta gitarrer som har utgång för ljud samt elbasar.

Stämapparaten har även en mikrofon vilket möjliggör stämning av akustiska gitarrer. Stämningsintervallet ligger mellan A0 och C8 och är anpassat för gitarr och elbas. Med hjälp av en grön LED indikeras korrekt ton.

Denna digitala gitarrstämmare har även extra stöd för 7-strängade elgitarrer och 6-strängade basar.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en gitarrstämmare?

Kostnaden för en stämmare varierar beroende på typ och kvalitet. En grundläggande stämmare på instegsnivå kan kosta så lite som 80 kronor, medan en mer avancerad stämmare av professionell kvalitet kan kosta uppåt 300 kronor. I slutändan är det bästa sättet att avgöra hur mycket en gitarrstämmare kommer att kosta att först fastställa din egna budget och dina egna behov.

Vad betyder “kromatisk” stämapparat?

En kromatisk stämapparat lyssnar på ljudet från din gitarr och kan stämma alla 12 toner i den kromatiska skalan. En kromatisk stämapparat indikerar med hjälp av visuella medel när du närmar dig korrekt ton och lyser ofta grönt när du träffar tonen. En icke-kromatisk stämapparat fungerar tvärtom och spelar upp ett ljud i en viss ton som det sedan är upp till dig att matcha för att stämma gitarren.

Bästa gitarrstämmaren

Hur väljer man den bästa gitarrstämmaren?

När du ger dig ut för att välja en gitarrstämmare är det viktigt att du tar hänsyn till dina individuella behov och din högsta budget. Om du är nybörjare kanske du vill köpa en billigare gitarrstämmare på instegsnivå. Om du däremot är en mer erfaren musiker och är ute efter professionell stämning bör du nog investera i en dyrare stämmare av högre kvalitet. I slutändan är det bästa sättet att välja en gitarrstämmare att bestämma dina behov och din budget och sedan jämföra olika modeller för att hitta den perfekta matchningen.

En bra gitarrstämmare bör ha en eller flera av följande egenskaper:

  • En bra mikrofon eller jackingång som låter stämmaren höra ditt instrument tydligt
  • En vibrationssensor som känner av tonen i ditt instrument via vibrationerna i stammen
  • Ett brett frekvensomfång – ton A0 till C8 är att rekommendera
  • En indikator som kontinuerligt visar hur nära du är korrekt ton
  • Ett smart strömsparläge ifall du råkar lämna din gitarrstämmare påslagen i gitarrväskan
  • En känslig sensor som märker av även väldigt små tonförändringar
  • Utbytbara batterier – särskilt om du är en musiker på språng
Gitarrstämmare test

Hur gjorde vi vårt gitarrstämmare test?

För den här recensionen har vi testat ett antal gitarrstämmare från olika tillverkare för att hitta de bästa. De tre gitarrstämmarna vi har skrivit om i denna recension skiljer sig åt litegrann vad gäller funktioner och riktar sig åt något olika målgrupper. Egenskaper vi har tittat på är bland andra; stämningsintervall, användarvänlighet, visuell indikation, storlek och extrafunktioner (såsom stöd för fler strängar eller strömsparläge mm).

Källor