Gitarrförstärkare bäst i test – läs INNAN ditt köp!

Letar du efter gitarrförstärkare bäst i test? Då är detta artikeln för dig! Nedan hittar du 3st testvinnare i olika priskategorier. Du kommer enkelt hitta den som passar dig bäst!

Det finns många olika faktorer att ta hänsyn till när du väljer en gitarrförstärkare. Storlek, effekt, funktioner och pris kan alla vara viktiga saker att ha koll på när du bestämmer dig för vilken förstärkare som är rätt för dig.

Om du precis har börjat är det viktigt att hitta en förstärkare som är prisvärd och lätt att använda. I den här artikeln jämför vi tre kombiförstärkare, det vill säga förstärkare med inbyggd högtalare, som bör passa de flesta som handen i handsken.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för gear4music.se

Gitarrförstärkare bäst i test

1. Fender Champion 20

2. SubZero SA-15

3. SubZero V15G

Prisklass: Medel

Prisklass: Medel

Prisklass: Billig

Bäst överlag

Bäst för nybörjare

Bäst bärbarhet

1. Fender Champion 20 gitarrförstärkare – bäst i test!

Fender Champion 20 gitarrförstärkare
Fender Champion 20 gitarrförstärkare

Med hela 20 watts effekt och ett högtalarelement på 8 tum kommer ljud inte vara ett problem när du jammar med en Fender Champion 20. Förstärkaren har en bred kapacitet där allt från kristallklara ljud till grusiga overdrive-toner levereras utan några som helst problem. Förstärkaren är av typen Solid State och har en 1/4″-ingång, en 1/8″ AUX, samt ett 1/8″-hörlursuttag.

Med en vikt på 5,4 kg är det den lättaste förstärkaren i vårt test och passar därför perfekt om du vill kunna ta med dig ditt gitarrspelande var som helst.

Denna förstärkare har enkla och intuitiva kontroller och tack vare dess AUX-ingång kan du använda dig av ett backing-track för att lära dig att bemästra dina favoritlåtar. Fender har dessutom utrustat förstärkaren med en hörlursutgång så att du kan öva utan att störa grannarna.

*Bäst för dig som vill ta med dig förstärkaren

2. SubZero SA-15

SubZero SA-15
SubZero SA-15

Denna något mindre förstärkare på 15 watt är perfekt för den blivande gitarristen. Tack vare många spännande funktioner såsom reverb och EQ är SubZero SA-15 väldigt lämplig att öva med. Två separata clean- och drive-kanaler med oberoende volymkontroll låter dig experimentera med olika nivåer av distortion. EQn har tre band och borgar även den för en experimentell övningsupplevelse där allt från crunch till jazz och blues kan spelas stiltroget.

Closed back-projektion ger SubZeron slagkraftighet och tyngre basåtergivning. Med hjälp av förstärkarens hörlursutgång kan du öva hela natten utan att behöva oroa dig för att väcka någon. Om du under övningen vill spela med till någon av dina favoritlåtar kan du använda dig av RCA-ingången för att ansuta din telefon och spela bakgrundsmusik.

*Perfekt för nybörjaren

3. SubZero V15G

SubZero V15G Vintage
SubZero V15G Vintage

SubZero återfinns ännu en gång i vår lista med sin V15G-förstärkare. Som namnet antyder rör det sig även i detta fall om en effekt på 15W. V:et i namnet står för “vintage” och hänvisar till förstärkarens igenkännbara retro-utseende med beige/bruna diagonala ränder i ett nästan tweed-liknande utförande. Förstärkarens högtalare klockar in på 6,5 tum och kan tack vare en lättåtkomlig drive-funktion (via knapp på förstärkaren) producera ett förstärkt ljud som passar de flesta stilar.

Även denna förstärkare sportar en 3-bands EQ som låter dig anpassa ljudet efter ditt egna tycke, och med ett par hörlurar inkopplade i hörlursutgången kan du finslipa ljudet extra noga – utan att grannarna hör. Med sin kompakta design är V15G mycket lämplig för den som vill ha någonting bärbart.

*Enkel att bära med sig

Läs våran guide elgitarr bäst i test

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en gitarrförstärkare?

Det finns en stor bredd av gitarrförstärkare i många olika prisklasser. Om du inte är ute efter de största konsert-förstärkarna eller en stand-alone utan högtalare kan du ofta hitta vettiga alternativ mellan 700-1500 kr.

Fungerar gitarrförstärkare även till elgitarrer?

Givetvis! Samtliga av gitarrförstärkarna i vårt test fungerar väl med elgitarr och har funktioner för overdrive, distortion och reverb. Dessa effekter tar ditt elgitarrspelande till nästa nivå.

Spelar du bas också? Kolla in vårt test av basförstärkare!

Bästa gitarrförstärkaren

Hur väljer man den bästa gitarrförstärkaren?

Vilken förstärkare som passar dig bäst beror av ett antal olika saker:

  1. Det första du bör tänka på är vilken typ av musik du vill spela. Om du vill spela rock eller metal behöver du en förstärkare som klarar höga volymer och distorsion. För jazz eller blues är ett rent ljud viktigare.
  2. En annan faktor att ta hänsyn till är storleken på förstärkaren. Om du bara ska spela hemma kan en liten övningsförstärkare vara allt du behöver. Men om du planerar att uppträda, bör du sikta in dig på en större förstärkare med mer effekt.
  3. Du måste också bestämma dig för om du vill ha en kombiförstärkare eller separata komponenter. En kombiförstärkare innehåller både förstärkare och högtalare i en enhet. Detta är praktiskt, men det kan begränsa dina alternativ om du vill uppgradera senare. Separata komponenter ger dig mer flexibilitet, men de är dyrare och kräver mer installation. Samtliga förstärkare i vårt test är kombiförstärkare.
  4. Ett annat viktigt övervägande är priset. Förstärkare varierar från några hundra kronor till flera tusen, så det är viktigt att hitta en som passar din budget.

En bra kombiförstärkare för övning hemma eller mindre uppträdanden har en eller flera av följande egenskaper:

  • EQ med minst tre band – för finjustering av ljud
  • Effekt om minst 15W – för tillräckligt kraftfullt ljud
  • Låg vikt – för bärbarhet
  • Hörlursutgång – för att kunna öva tyst med grymma hörlurar
Gitarrförstärkare test

Hur gjorde vi vårt gitarrförstärkare test?

Vi granskade ett antal kombiförstärkare som mottagit goda betyg från hemmakonsumenter och gjorde en djupgående research av dem. Detta resulterade i en lista med tre förstärkare som uppfyllde tillräckligt många punkter på en kriterielista som inkluderar pris, effekt, bärbarhet, och användarvänlighet.

Källor