Keyboard för nybörjare bäst i test – läs INNAN ditt köp!

Är du på jakt efter keyboard för nybörjare bäst i test? Då har du kommit rätt! Vi hjälper dig som nybörjare i den här artikeln att hitta det bästa alternativet för dig.

Keyboardet är ett av de mest mångsidiga instrumenten du kan välja som musiker. Dess tangenter kan dels användas för att spela traditionella pianoackompanjemang men också för att skapa alla möjliga andra typer av ljud och effekter då ett keyboard vanligtvis är packat med en mängd olika funktioner och inställningar.

Med ett modernt keyboard har du en hel symfoniorkester vid dina fingrar. Dessutom tenderar keyboards att vara mycket användarvänliga och lätta att använda, vilket gör dem till ett utmärkt val för både nybörjare och erfarna producenter. I det här testet listar vi tre stycken keyboards som vi anser vara ett perfekt val för framförallt för den som precis har börjat med musik men också för den som har spelat keyboard under en längre tid.

Läs våra andra tester av likande instrument:
Synth bäst i test
Piano bäst i test
Keyboard bäst i test
Keyboard för barn bäst i test
MIDI keyboard bäst i test

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för gear4music.se

Keyboard för nybörjare bäst i test

1. MK-1000 keyboard

2. Yamaha PSR F52

3. Gear4Music MK-6000

Prisklass: Billig

Prisklass: Medel

Prisklass: Premium

1. MK-1000 keyboard för nybörjare – bäst i test!

MK-1000 keyboard
MK-1000 keyboard

MK-1000 är det bästa keyboardet i vårt test och har 54 tangenter, 20 instrumentljud och 10 slagverksljud. Detta är alltså ett versatilt keyboard som förutom sina många ljud även har en lång radda med funktioner för den som vill lära sig att spela musik. Med hjälp av en hörlursutgång kan du öva i tystnad och tack vare de 10 inbyggda rytmerna kan du förfina din taktkänsla samtidigt som du lär dig dina favoritackompanjemang.

Keyboardet har även en så kallad “intelligent undervisningsfunktion” som innebär att det kan spela ett bakgrundackompanjemang som du själv får spela melodin till. Om du träffar fel ton stannar ackompanjemanget och du lär dig på så sätt att trycka ner rätt tangenter. MK-1000 har dessutom en mikrofon för du som vill sjunga och en inspelningsfunktion som du kan använda om du vill behålla dina sessioner.

2. Yamaha PSR F52

Yamaha PSR F52
Yamaha PSR F52

Vi kliver upp lite i prisklass med detta något mer kompakta keyboard från Yamaha. Yamaha PSR F52 har trots sitt diskretare fotavtryck hela 61 tangenter. Redan i paketet kommer keyboardet med 144 olika instrumentljud och 158 olika ackompanjemang som du kan spela med i. Yamaha PSR F52 har en metronom som du kan använda för att hålla takten när du spelar och ett hörlursuttag så att du slipper störa grannarna under dina mest intensiva träningssessioner.

Då detta är ett Yamaha-keyboard får du vid köpet tillgång till en app som heter “flowkey”. Flowkey är ett interaktivt läromedel med ett brett utbud av steg-för-steg-kurser samt ett enormt bibliotek med låtar som du kan lära dig. Här finns allt från notblad till videoinnehåll och interaktiva övningsfunktioner med omedelbar feedback. Allt du behöver göra är att registrera ditt köp av denna Yamaha PSR F52 och sedan ladda ner flowkey-appen via android eller Apple. Deras bibliotek innehåller allt från enklare nybörjarlåtar till mer avancerade ackompanjemang. Perfekt för du som vill lära dig mer!

3. Gear4music MK-6000

Gear4Music MK-6000
Gear4Music MK-6000

Ytterligare ett keyboard i MK-serien kniper en plats i vår lista. MK-6000 har 61 tangenter med anslagskänslighet. Detta innebär att keyboardet känner av hur hårt och hur snabbt du trycker ner en tangent och anpassar ljudet därefter. Detta keyboard bjuder på 128 olika instrumentljud och 61 separata slagverksljud, ett för varje tangent.

För den som vill spela med till en bakgrundsrytm finns även 128 olika ackompanjemang. Tack vare ett MIDI-interface är det möjligt att via USB ansluta detta keyboard till din dator och använda det tillsammans med professionell musikprogramvara. Det finns även en inbyggd inspelningsfunktion och allt kontrolleras enkelt via en stor bakgrundsupplyst LCD-skärm. Som du säkert märker är MK-6000 ett av de mest kompletta keyboarden i vår recension och då alla dessa extrafunktioner kommer med en lite högre prislapp rekommenderar vi MK-6000 till den något mer erfarne musikern.

Om du vill lära dig mer om keyboards rekommenderar vi att du också läser våra recensioner av MIDI-keyboards!

Tips: 7 enkla pianolåtar för nybörjare!

Vanliga frågor

Hur mycket kostar ett keyboard för nybörjare?

Det finns ett brett prisintervall för tangentbord beroende på märke, modell och funktioner. Nybörjarmodeller brukar dock allt som allt klocka in på 500-1000 kr.

Hur mycket borde en nybörjare spendera på ett keyboard?

Detta beror på vilka funktioner du vill komma åt. Om det är viktigt med anslagskänsla och MIDI kan ditt keyboard hamna på över tusenlappen. Om du däremot nöjer dig med en instegsmodell där du har möjlighet att spela med i några ackompanjemang för att lära dig grunderna bör du inte lägga mer än 600 kr.

Bästa keyboardet för nybörjare

Hur väljer man det bästa keyboardet för nybörjare?

Om du är en nybörjare och helt enkelt vill lära dig grunderna i pianospelande och/eller musikskapande bör ditt keyboard ha funktioner som i så stor utsträckning som möjligt stöder dig i ditt lärande.

Vi anser att ett bra keyboard för nybörjare bör uppfylla någon eller flera av följande punkter:

  • Många olika instrumentljud – inspirerar kreativiteten
  • Hörlursutgång – låter dig öva tyst
  • Inbyggda ackompanjemang – hjälper dig med takt och rytm
  • Högtalare av god kvalitet
  • MIDI-interface för den som vill koppla in dator
  • LCD-skärm för enkel interaktion
Keyboard för nybörjare test

Hur gjorde vi vårt test av keyboards för nybörjare?

Vi har gjort en djupgående sållning av de keyboard som har recenserats allra bäst av befintliga kunder. Vi har sedan rangordnat keyboardsen efter att antal kriterier och på så sätt fått fram de tre keyboards som finns representerade i denna lista. Kriterierna var bland annat pris, funktioner och nybörjarvänlighet. Vi har sedan rangordnat keyboardsen ännu en gång i inbördes ordning och viktat rankingen mot nybörjarvänlighet.

Källor