Saxofon bäst i test 2023 – alla varianter!

Är du också ute efter saxofon bäst i test? Då har du hittat till helt rätt artikel! Nedan hittar du de allra bästa saxofonerna, vi har också sett till att ta med alla olika varianter.

Saxofonen är ett fantastiskt instrument och passar både gammal som ung. Men det finns flera olika varianter och det är lätt att tappa bort sig i saxofondjungeln då kvaliteten kan skilja sig ganska mycket mellan olika modeller. Oavsett om du går i tankarna att köpa din allra första saxofon eller vill uppgradera din gamla så hoppas vi att detta test ska hjälpa dig att hitta den bästa.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för gear4music.se

Saxofon bäst i test

1. Gear4Music tenorsaxofon

2. Gear4Music altsaxofon

3. Trevor James alphasax

Prisklass: Medel

Prisklass: Medel

Prisklass: Medel

Bästa tenorsaxofon: Gear4Music

En guldig saxofon med svart väska

Denna tenorsaxofon med sin relativt enkla men kvalitativa utformning lämpar sig för både nybörjare och avancerade musiker. Du får en riktigt bra saxofon till ett förmånligt pris. Saxofonen levererar en utmärkt tonalitet och ljus ton med ett friblåsande gensvar. Den har dessutom en praktisk avtagbar klockfog och hög F# tonart.

Saxofonen har ett klassiskt guldfärgat utseende med en klar lackerad finish. Saxofonen är helt komplett med munstycke, ligatur och rörblad, men du får även en rad tillbehör på köpet. Paketet innehåller nämligen även padsaver, rem och en snygg hårdväska!

Bästa altsaxofon: Gear4Music

En guldig altsaxofon med tillhörande svart väska

Du som är i början på din resa som saxofonist kommer garanterat gilla denna altsaxofon. Den är ett mycket populärt köp för elever tack vare att den är prisvärd, hållbar och pålitlig.

Dess släta ton med en lättblåsande respons är till stor fördel för personer som håller på att utveckla tekniken. Kroppen är helt ribbad vilket gör den extra hållbar och klarar av att transporteras utan fara för skada.

Saxofonen har dessutom en lätt konstruktion som underlättar för den unga spelaren. I paketet ingår allt du behöver för att komma igång, inklusive rem och hårdfodral.

Bäst alphasax: Trevor James

En guldig alphasaxofon från Trevor James

Denna alphasax är särskilt utformad för att passa den yngre saxofonisten. Designen är väl genomtänkt och passar även mycket små handstorlekar. Den har dessutom ihop med det medföljande fodralet en vikt som är 33% mindre än originalet.

Dessutom är tangenternas placering annorlunda än företrädaren och lättare att nå för korta fingrar. Saxofonen har två oktaver och rekommenderas av lärare för årskurs 1-3. Saxofonen är guldfärgad och i paketet medföljer förutom hårdfodral även en praktisk axelrem.

Bäst sopransaxofon: Yamaha YSS475SII

En silvrig sopransaxofon från Yamaha

Vi presenterar med nöje denna sopransaxofon som verkligen lever upp till förväntningarna en sopransaxofonist kan tänkas ha. Varje ton ger ett klart ljud och tack vare en nedre ventilationsrörsdesign kommer du åt de lägre tonerna lättare. Designen är baserad på den populära Custom EX-saxen och har många liknande funktioner som exempelvis den höga F # -tangenten.

Saxofonen har en snygg gravyr på klockan och finns att köpa i klassisk guldfärg eller silver. Oavsett färgval så kan du vänta dig en mångsidig och innovativ sopransaxofon av riktigt hög kvalitet. En praktisk hårdväska ingår för säker transport och förvaring.

Bäst barytonsaxofon: “Rosedale”

En guldig barytonsaxofon med svart väska

Denna barytonsaxofon är den perfekta kombinationen av stil, kvalitet och intonation. Saxofonen levererar jämna och kraftfulla toner från hela registret, vilket gör den utmärkt för olika genrer av musik. Den har även ett justerbart tumstöd som gör saxofonen mycket användarvänlig och ger en ökad bekvämlighet.

Särskilt praktiskt för nybörjaren är det inbyggda notstället som är en mycket innovativ funktion för denna modell. I paketet ingår allt du behöver för att komma igång. Du får en praktisk axelrem, poleringsvadd och en robust väska. Saxofonen har en guldlackerad finish.

Inte redo att börja spela saxofon? Varför inte spana in vårat test av blockflöjt best i test?

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en saxofon?

Det beror helt på vilken typ av saxofon du vill ha då priserna kan variera rejält. De dyraste saxofonerna kan kosta hundratals tusen kronor men de flesta kostar mellan 4000- 50.000kr.

Hur många olika saxofoner finns det?

Sopran-, alt-, tenor och baritonsaxofonen brukar beskrivas som de fyra huvudfamiljerna. Därtill kommer ett gäng mindre vanliga modeller som exempelvis alpha-, bas-, och sopran-saxofonen.

Bästa saxofonen

Hur väljer man den bästa saxofonen?

Vid val av saxofon kan följande tips vara mycket användbara.

  • Modell efter kunskapsnivå – Vissa avancerade saxofoner kan vara svåra att lära sig spela på om du är nybörjare. Välj en saxofon som reflekterar din kunskapsnivå.
  • Bekvämlighet – En saxofon ska kännas bekväm att hålla i så att du inte får ont i rygg eller nacke. Välj en saxofon som passar din kroppsstorlek och känns bra i händerna.
  • Kvalitet – Välj en saxofon av bra kvalitet. Om den inte ger klara toner blir det svårt att spela så att det låter bra. Kolla på recensioner och hör dig för så att du får en saxofon av bra kvalitet.
Saxofon test

Hur gjorde vi vårt saxofon test?

Vårt test är baserat på produktbeskrivningar och recensioner från tidigare kunder. Målet har varit att välja ut den bästa saxofonen av varianterna. På så vis kan alla som letar efter den bästa saxofonen få hjälp av testet oavsett vilken typ de söker. Vi har jämfört de olika saxofonernas egenskaper där spelbarhet, tonalitet och funktioner varit i fokus. Genom att ta med tidigare kunders bedömningar har vi kunnat komma fram till ett resultat som du verkligen kan lita på.

Vilket är det bästa munspelet? Läs våran köpguide munspel bäst i test!

Källor