Diktafon bäst i test 2023 – läs INNAN ditt köp!

Är du ute efter diktafon bäst i test? Då har du kommit till rätt ställe! I den här guiden går vi igenom de allra bästa diktafonerna för dig och dina behov.

Oavsett användningsområde så är utbudet av diktafoner förvirrande stort och det kan vara svårt att skilja på de olika modellerna. Vi har skapat detta test för att du lättare ska kunna välja en diktafon som passar dig och uppfyller dina förväntningar.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för kjell.com

Diktafon bäst i test

1. Olympus VN-541PC

2. Zoom H1N

3. Zoom H6

Prisklass: Billig

Prisklass: Medel

Prisklass: Premium

Olympus VN-541 – testvinnare!

Olympus VN-541PC

Vinnaren av vårt test är diktafonen från det välkända varumärket Olympus. Diktafonen ger tack vare brusreduceringen ett klart ljud även i bullriga miljöer. Du kan dessutom räkna med att få en jämn inspelning då ljudupptagningens volym justeras automatiskt beroende på hur hög rösten är.

Diktafonen har en stor display och styrs via knappar på framsidan. Det går smidigt att starta en inspelning med reglaget på framsidan. Med 4gb inbyggt minne kan du spela in upp till hela 1570 timmar. Tidigare kunder summerar den som en lättanvänd diktafon med bra ljud!

Bäst kvalitet: Zoom H1n ljudinspelare

En svart ljudinspelare med dubbla mikrofoner

Denna diktafon med dubbla mikrofoner rekommenderas till dig som vill kunna spela in ljud av riktigt bra kvalitet. Du kan välja att ställa in diktafonen manuellt eller använda dig av de automatiska inställningarna som beror på ljud och omgivning. Varje funktion har en egen knapp vilket ökar användarvänligheten.

Diktafonen är dessutom designad så att den ska passa att fästa på ett stativ. Den har även en ovanligt hög lagringskapacitet tack vare att den är kompatibel med upp till 32gb micro SD-kort. Batteritiden håller i upp till 10 timmar, vad mer kan man önska sig?

För den professionella: Zoom H6 diktafon

En svart diktafon från Zoom

Du som vill ha en diktafon utöver det vanliga kommer inte bli besviken på denna. För en optimal stereobild har den dubbla mikrofoner som är placerade i ett X/Y-mönster. Utöver detta har diktafonen hela 4 kombinerade XLR/6,35 mm-kontakter vilket möjliggör inspelning på 6 ljudspår samtidigt.

En mängd olika funktioner gör att du kan spela in med perfekt ljudåtergivning oavsett situation. Diktafonen har en högupplöst display som låter dig kontrollera ljudnivåer och inspelningsinformation.

Bäst batteritid: Olympus WS-852

En grå ljudinspelare från Olympus

Favoritmärket Olympus tar plats på vår lista med ytterligare en anmärkningsvärt bra diktafon. Den ger med sina riktade mikrofoner och brusreducering en optimal ljudkvalitet även i miljöer med mycket buller. Diktafonen har en stor display som gör den lättanvänd.

Du kan dessutom välja om du vill styra den med knapparna eller genom röststyrning. Diktafonen har ett inbyggt minne på 4gb vilket räcker till många speltimmar, men det har även en plats för micro SD-kort upp till 32gb. Denna modellen har en imponerande batteritid på upp till hela 110 timmar för inspelning och upp till 90 timmar för uppspelning!

Mest mångsidiga: Zoom H5

Zoom H5

Söker du en professionell och mångsidig ljudinspelare kan denna vara ett bra val för dig. Den passar för alla möjliga olika inspelningar i varierande miljöer. Med de utbytbara mikrofonkapslarna får du lika bra ljudkvalitet när du spelar in radiointervjuer och naturljud som liveframträdanden.

LCD-skärmen är extra ljusstark för bra synlighet. Diktafonen har 2st XLR/TRS-ingångar med separat volymkontroll. Du kan även välja att spela in i MP3- eller WAV-format på upp till 24-bit/96kHz.

I paketet ingår förutom diktafonen även ett praktiskt fodral och ett skumvindskydd!

Vanliga frågor

Hur mycket kostar en diktafon?

En enkel diktafon kan du få för runt 500kr. Men om du vill ha en mer mångsidig med flera funktioner kan den kosta lite mer. Det finns diktafoner som kostar flera tusen kronor.

Vad används diktafoner till?

Diktafoner används vid tillfällen då man vill spela in ljud. Diktafoner kan användas vid exempelvis inspelning av intervjuer, liveframträdanden, naturljud eller samtal som du vill lyssna på igen.

Bästa diktafonen

Hur väljer man den bästa diktafonen?

Om du vill hitta den bästa diktafonen kan du ha följande i åtanke.

  • Brus – Beroende på vad du ska spela in och miljön är det mer eller mindre viktigt med brusreducering.
  • Funktioner – Om du är nybörjare och ska spela in på amatörnivå kan det räcka med en enkel modell men den lite mer erfarna kan ha stor nytta av extra funktioner.
  • Inspelningsformat – Vissa modeller kan spela in i både WAV- och MP3-format men andra kanske bara klarar MP3. WAV-formatet ger bättre ljudkvalitet med tar upp mycket mer minne.
Diktafon test

Hur gjorde vi vårt diktafon test?

Vårt test är baserat på produktbeskrivningar och kundrecensioner. Vi har gjort en detaljerad undersökning av produkternas egenskaper och olika kvaliteter. Beslutet har sedan grundat sig i vilka diktafoner som presterar bra på alla punkter. Egenskaper som vi värderat högt är ljudkvalitet, användarvänlighet och prisvärdhet. För att alla ska hitta en diktafon som passar deras plånbok har vi dessutom tagit med produkter i olika prisklasser. Då vi även vägt in hur tidigare kunder bedömt diktafonerna känner vi oss mycket trygga med vårt testresultat.

Källor