7 enkla gitarrlåtar för nybörjare [tutorial]

När man ger sig i kast med att utforska gitarrspelet, finns risken att entusiasmen svalnar när det blir dags att ta sig an mer avancerade låtar. Inledningsvis känns allt ljust och glatt med övningar som “Blinka lilla stjärna”. Men övergången från barnvisor till verkliga låtar kan vara utmanande och tyvärr är det alltför vanligt att ge upp.

Därför är det avgörande att hitta enkla gitarrlåtar för nybörjare som kan fungera som inkörsport utan att tappa motivationen. Vi har därför satt ihop en lista med de 7 mest tillgängliga låtarna för att underlätta nästa steg i ditt gitarrspelande. Här är 7 enkla gitarrlåtar för dem som just börjat sin musikaliska resa!

Enkla gitarrlåtar för nybörjare

De enkla gitarrlåtarna för nybörjare som vi kommer gå genom i denna artikel är:

  1. Three Little Birds – Bob Marley
  2. Sweet Home Alabama – Lynyrd Skynyrd
  3. Chasing Cars – Snow Patrol
  4. Good Riddance (Time of Your Life) – Green Day
  5. Summer of ’69 – Bryan Adams
  6. Closing Time – Semisonic
  7. Sweet Child O’ Mine – Guns N’ Roses

1. Three Little Birds – Bob Marley

En första enkel låt men en som alla kommer att känna igen är “Three Little Birds”. Den är bra att ha med sig.

Ackorden använder igen endast tre: A-ackordet, D-ackordet och E-ackordet. Du spelar dem till en reggaerytm, och du kommer att bemästra den här låten på nolltid!

Strumming-mönstret kommer att vara det knepigaste att lära sig här eftersom genren kräver att det spelas mer specifikt. Men med lite övning kommer du att förstå hur det kompletterar låten.

2. Sweet Home Alabama – Lynyrd Skynyrd

Väldigt välkänd och populär är den gamla country rock-låten “Sweet Home Alabama” en annan enkel låt som du kan lära dig på gitarr. Den enkla ackordsprogressionen går G, C, D, och ibland med ett F-ackord.

Eftersom ackorden är desamma kan du möjligen även inkludera låten “Werewolves of London” av Warren Zevin – minns du Kid Rocks version som kombinerade båda? Två låtar i en!

3. Chasing Cars – Snow Patrol

En annan inom den mer moderna sfären är denna låt som innehåller en riktigt snygg melodiös gitarriff som använder fingerpicking så att du kan öva med dina fingrar. Det är en lättillgänglig låt som inte kräver så många ackordspel.

För att spela den här används ackorden A, E/G# (E med G# i basen), D, D2 och Dmaj7. Du spelar med ett nedplocksmönster som matchar sången.

4. Good Riddance (Time of Your Life) – Green Day

Med en capo är denna låt en mycket populär och nostalgiskt känslig melodi. Den är också relativt enkel att spela på gitarr. Ackorden är arpeggierade i början av låten, men de kan också spelas med ackordslag. I tonarten G är ackorden G, C, D, Cadd9 och E-moll.

5. Summer of ’69 – Bryan Adams

Denna inflytelserika rocklåt kan spelas på en elgitarr om du känner för det. I tonarten D spelas den med gitarrackorden D, A, G, B minor, F, Bb (B flat) och D minor. Det är en mycket rolig och uppiggande melodi som får alla att rocka loss!

6. Closing Time – Semisonic

Denna låt med en ackordsprogression bestående av G, D, Am och C är repetitiv, vilket gör den till en enkel gitarrlåt att öva och lära sig snabbt. Du kan hitta ditt eget strummingmönster att sjunga med där det inte exakt matchar inspelningen, vilket också gör det roligt.

7. Sweet Child O’ Mine – Guns N’ Roses

Enkla låtar att spela som nybörjare gitarr
Enkla låtar att spela som nybörjare gitarr