Studiomikrofon bäst i test 2023 – hitta bästa studiomikrofonen!

Letar du efter en grym studiomikrofon för hemmastudion eller för podcastrummet? Då har du kommit helt rätt! En studiomikrofon kan användas till väldigt många saker när det kommer till inspelning av ljud. Du kanske letar efter en mikrofon att spela in sång med eller att spela in din podcast med.

Oavsett vad så har du kommit helt rätt. I denna artikel listar vi nämligen studiomikrofoner bäst i test 2023! Du kan läsa våra tre recensioner på tre olika studiomikrofoner, allt från en dyrare proffsig mikrofon till lite billigare mikrofoner som passar bra för nybörjare. Du kan även läsa våra svar på vanliga frågor som kan förekomma när man ska välja en studiomikrofon.

*Denna artikel innehåller reklam genom annonslänkar för gear4music.se & soundstorexl.se

Studiomikrofon bäst i test 2023

1. Shure SM7B

2. Devine BM-500

3. Audio-Technica AT2020

Prisklass: Premium

Prisklass: Medel

Prisklass: Billig

Shure SM7B studiomikrofon – testvinnare!

Shure studiomikrofon

Shure är ett av de största och ledande företagen när det kommer till studiomikrofoner men även mikrofoner för liveframträdande. Shures studiomikrofon SM7B är av riktig hög kvalité, precis som förväntat!

Detta är en dynamisk mikrofon och funkar utmärkt för sång, gitarr eller annat instrument inspelning men även för inspelning av podcasts eller ljudböcker. Med denna mikrofons breda användingsområde blir den lätt till en studio-schweizisk kniv. Om du bara skulle kunna använda en mikrofon så skulle Shure SM7B vara att föredra!

Shure SM7B har ett frekvensomfång på 50 till 20 000 Hz vilket är perfekt för dig som vill spela in både instrument i de låga registret men även de högre. Den kommer även med bas trimning och mid-range justering. Dessutom har den en Shock Mount med intern luftfjädrings chock och vibrationsisolator.

Detta är en legendarisk studiomikrofon som har ett brett användningsområde. Den kommer fullspäckad med grymma funktioner och kan rekommenderas till dig som är studiovan och letar efter en uppgradering till nästa nivå av studiomikrofon! Man får vad man betalar för – en fantastisk mikrofon!

Devine BM-500

Devine studiomikrofon

En annan självklar deltagare på denna lista är Devines BM-500 studiomikrofon. Denna kondensator mikrofon är av grym kvalité trots det lite lägre priset. Den vackra designen och grymma kvalitén är allt man kan önska sig!

Denna kondensator mikrofon har ett grymt frekvensomfång på 20 till 20 000 Hz vilket gör den till en mikrofon som är perfekt i massor av olika inspelningar, allt från låg basfrekvenser till högre frekvenser.

Den guldiga och svarta färgen är en mycket snygg touch på denna mikrofon. Den är snygg och kommer med grymma funktioner. Denna mikrofon kan starkt rekommenderas till dig som är ny till att spela in med kondensator mikrofoner.

Audio-Technica AT2020

Audio-Technica studiomikrofon

Om du är helt ny till världen av studiomikrofoner och letar efter en billig mikrofon att börja med så kan vi rekommendera Audio-Technicas AT2020 studiomikrofon.

Detta är en enkel kondensator mikrofon som fungerar för att spela in allt möjligt! Likt de andra mikrofonerna på denna lista så har även denna mikrofon ett brett användningsområde. Den har en frekvensomfång på 20 till 20 000 Hz. Du kan spela in låga frekvenser och höga.

Audio-Technica AT2020 använder isolerat cardioid-ljudmottagande (njurkarakteristik) som minskar onödigt ljud från sidan och baksidan. En grym funktion för dig som spelar in hemma och inte har så bra ljudisolering!

Detta är en grym mikrofon som fungerar utmärkt till ett bra pris. Den passar bra för dig som är helt ny till studiomikrofoner och vill ha något billigt och enkelt!

Bäst mikrofon för andra användningsområden:
Podcast mikrofon bäst i test
Trådlös mikrofon bäst i test

Vanliga frågor

När det kommer till att välja studiomikrofoner så kan det vara väldigt knepigt. Det finns extremt många olika studiomikrofoner i så många olika prisklasser. Därför så kan det förekomma en del vanliga frågor när du ska välja en studiomikrofon. Men du behöver inte oroa dig, vi finns här för att hjälpa dig! Här har vi nämligen samlat några vanliga frågor som kan förekomma under ditt sökande och besvarat dem!

Vad är en studiomikrofon?

En studiomikrofon är just vad namnet antyder, en mikrofon som är gjord för användning i en studio. Det finns mängder av olika mikrofoner som används i studios. Det finns mikrofoner som specificerar sig på vissa delar av inspelningsprocessen. Det finns till exempel mikrofoner som är gjorda för att spela in just sång med, mikrofoner för just akustiska gitarrer, för trummor osv. Men ofta så kan till exempel en kondensator mikrofon användas för både sånginspelning och inspelning av akustisk gitarr osv. Så studiomikrofon är alltså bara ett samlingsbegrepp som tar in en mängd olika typer av mikrofoner.

De två största typerna av mikrofoner som används i en studiomiljö är kondensator mikrofoner och dynamiska mikrofoner. En dynamisk mikrofon är som regel mer tungdriven och kräver en starkare preamp för att plocka upp svaga ljudkällor. Dynamiska mikrofoner är även mer riktade och plockar inte upp lika mycket av ett rum som en kondensator mikrofon gör. Den plockar upp ljud som kommer från riktningen den pekar i. En dynamisk mikrofon har oftast inte lika stort frekvensomfång som en kondensator, den plockar ofta inte upp lika mycket av diskanta ljud. Men dynamiska mickar klara ofta av volymstarka instrument.

Kondensator mikrofoner är mycket mer känsligare och kräver därför en mer behandlad miljö för ökad kvalité och mindre oönskade ljud som kan plockas upp. Med en kondensator mikrofon får man ett mer detaljerat ljud, vilket ofta är en fördel i studiosammanhang.

Populära studiomikrofon tillverkare

Det finns en mängd olika företag som tillverkar studiomikrofoner idag. Här har vi samlar några av de populäraste företagen.

Shure

Shure grundade 1925 av Sidney N Shure i Chicago, Illinois. Shure var till en början ett företag som fungerade som leverantör av radiodelar. Det var inte förens under 1930-talet som Shure började tillverka sina egna mikrofoner. Från 1930-talet och framåt så växte Shure sig bara större inom mikrofonproduktions branschen. Idag är Shure en av de största företagen som tillverkar mikrofoner, trådlösa mikrofonsystem, tonhuvud, mixerbord och digital signalbehandling. De tillverkar dessutom hörlurar, hörsnäckor och monitorsystem.

AKG

AKG är ett annat jätte företag som dominerar marknaden med sina mikrofoner, hörlurar m.m. AKG grundades år 1947 i Wien av Rudolf Görike and Ernest Plass. Företaget började med att tillverka utrustning för biografer såsom högtalare, filmprojektorer osv. Deras försäljning utökade sakta men säkert till att inkludera saker såsom biltutor, dörrklockor och mikrofoner. Idag har AKG gått till att bli en av de ledande tillverkarna av mikrofoner och hörlurar.

Du känner säkert till AKG’s midi keyboards, några av de har vi till och med recenserat här tidigare!

Sennheiser

Sennheiser är ytterligare en av de jättestora företagen som idag tillverkar mikrofoner och hörlurar av hög kvalité. Sennheiser grundades 1945 i Tyskland av Fritz Sennheiser och började redan 1946 producera mikrofoner. Och på den vägen har Sennheiser fortsatt. De har vuxit sig enormt stora och har idag ett större utbud än enbart mikrofoner. De tillverkar även hörlurar och headsets för folk som jobbar på flygplatser osv.

Bästa studiomikrofonen

Hur hittar man den bästa studiomikrofonen?

Det kan vara väldigt knepigt när man ska skaffa en ny mikrofon eller ens första mikrofon! Det finns en hel värld där ute inom studiomikrofoner. Det finns ju hundratals olika modeller anpassad för olika ändamål. Att välja rätt sorts mikrofon kan ha en avgörande skillnad på vilken upplevelse lyssnaren får. Men oroa dig inte! Vi finns här för att hjälpa dig. Här kan du läsa några tips på vad du kan tänka på när du ska välja en studiomikrofon.

Dynamisk eller kondensator

En väldigt viktig sak som du bör tänka på är vad för typ av mikrofon som du är ute efter. När det kommer till studiomikrofoner så är dynamisk och kondensator mikrofoner de vanligaste varianterna. I den tidigare frågan om vad en studiomikrofon är går vi mer in i detalj vad skillnaderna mellan dem är.

En dynamisk mikrofon skulle rekommenderas till dig som ska spela in till exempel mycket gitarrförstärkare eftersom den dynamiska mikrofonen inte är så volymkänslig. En kondensator mikrofon skulle rekommenderas till dig som vill ha ett mer detaljrikt ljud och som har möjlighet att spela in i en bra miljö där det inte kommer att förekomma så mycket oönskat ljud. Detta är eftersom en kondensator mikrofon är känslig och plockar upp mycket ljud från rummet.

Vi har valt att ta med modeller av båda varianter i vår studiomikrofon bäst i test lista, just för att de passar olika typer av inspelningar.

Frekvensområde

En annan viktig sak att tänka på är vad du vill spela in för typ av instrument och vad de instrumenten och i vilket frekvensområde som instrumentet ligger i. Kondensatormikrofoner återger generellt sett ett mer naturtroget och “platt” ljud jämfört med dynamiska mikrofoner som har svårare att återskapa alla frekvenser jämnt.

Utöver att välja mellan en kondensatormikrofoner dynamiska mikrofon så ska du kolla upp vilket frekvensområde som mikrofonen kan plocka upp ljud i. Om du vill spela in mycket bas och låga frekvenser så ska du sikta på en mikrofon som plockar upp de frekvenserna bra, och vise versa om du vill kunna plocka upp höga frekvenser bra.

Studiomikrofon test

Hur gjorde vi vårt studiomikrofon test?

Det första som vi gjorde när vi skulle börja vårt studiomikrofon test var att leta upp några varianter som presterat bra enligt tidigare kunder. När vi väl hittat de populäraste alternativen så läste vi mer ingående om dem. Vi utgick främst från olika kundrecensioner och produktbeskrivningar.

Med informationen som vi samlade från dessa kundrecensioner och produktbeskrivningar kunde vi skriva våra egna recensioner. Slutligen så var det dags att sätta ihop och rangordna själva listan av studiomikrofoner. Detta gjorde vi genom att jämföra mikrofonernas olika kvalitéer mot varandra. I jämförelsen ingick funktioner, kvalité och pris.

Skrolla upp och kolla in vår studiomikrofon bäst i test lista!

Källor